Det här är en avdelning jag gärna vill se växa. Se recepten som en vägledning till spännande matresor. Lycka till och "bon appétit". /Krister

Björn rekommenderar: Lamb Kebabs with Mint Pesto

Grillspett med lamm och mynta på bonappetit.com.

 

Björn rekommenderar: Greek Lamb Burgers

Mumsigt recept på lammburgare med fetaost och spenat på bonappetit.com.

 

Lammfärspaj med dill och senap

Denna paj är en av mina favoriter: Den är enkel att laga, den är god och den är bra att frysa in och ha som "räddningsplanka".

Börja med att göra pajdegen: Mät upp mjölet i en skål, fördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylskåp minst en timme. Klä en osmord pajform så att du får ett jämnt lager på botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt den stå en stund. Sätt ugnen på 200 grader.

Lammfärsfyllningen: Bryn färsen i lite olja i en stekpannan. Salta och peppra. Rör ihop yoghurt, senap, dill och chilisås. Häll blanddningen över färsen i stekpannan och låt det koka ihop till en ganska tjock röra. Fördela fyllningen i pajskalet och gädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera med en god grönsallad och drick det som serveringstillfället dikterar.

 

Ingredienser till 4-5 portioner:

  • 200 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 500 gr lammfärs (gärna grovmalen)
  • 1 dl färsk hackad alternativt torkad dill (väljer du torkad, drygt 1 dl)
  • 3 msk fransk senap (med eller utan vitlök)
  • 3 msk chilisås
  • 1,5-2 dl gräddfil el Turkisk yoghurt

Foccaciabröd

Foccacia är en succé på våra cateringuppdrag och även när vi ordnar på grillfest här hemma. Det är ett ljuvligt doftande brytbröd som man avnjuter varmt utan smör.

Lös upp jästen i 7 dl kallt vatten. Rör ner lite mjöl i taget och tillsätt saltet. Degen ska vara lös. Låt jäsa väl övertäckt i 1-2 timmar, eller över natten i kylskåp.

Häll 1 dl olivolja i en långpanna och häll i den jästa degen. Tag lite olja på händerna och drag och vänd degen så att den täcker långpannan helt och känns ordentligt oljig. Tryck ner fingrarna över hela degen så att det blir små gropar, nästan hål. Ringla över resten av oljan och strö över gourmetsaltet. Doppa rosmarinkvistarna i olja och stick ner dom dekorativt i degen.

Låt degen vila cirka 10 minuter och grädda sedan brödet i 200 grader ca 30 minuter.

 

Ingredienser till 10 portioner:

  • 25 gram färsk jäst
  • 7 dl kallt vatten
  • 12 dl vetemjöl
  • ½ msk salt
  • cirka 1½ dl olivolja
  • 1 msk gourmet-, fling- eller kocksalt
  • några kvistar färsk rosmarin

Lammfilé med Örter

Denna klassiskt smakrika anrättning passar utmärkt till exempelvis potatisgratäng eller ungsrostade rotsaker.

Skär ett snitt längs hela filéns längd. Låt inte kniven dela filén. Blanda samman örterna med citronsaften och fyll filén med blandningen. Tillse att hela snittytan får kryddning. Bind samman filén med förkrympt bomullssnöre och gnid in hela utsidan med salt och peppar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn filén så den får vacker färg runt om. Linda in den brynta filén i aluminiumfolie och efterstek i 250 gradig ung till den är klar, cirka 15 minuter. Filéns kärna får gärna vara ljusrosa. Tag ut paketet ur ugnen och låt det ligga och vila några minuter före filén skärs upp och serveras.

 

Ingredienser till 4 portioner:

  • 600 gram lammfilé
  • 1 kruka finhackad oregano
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad timjan
  • saften av ½ citron
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • god olivolja

Lammcurry

Björn, en av Smultronbodabarnens kusiner, älskar mat inspirerad av Indien. Denna curry är en av hans kryddrika grytor som dessutom är färggrann.

Hetta upp rejält med olja, kanske en halvdeciliter, i en stekpanna eller bra wok. Använd gärna en belagd panna och hetta upp till medelvärme. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs löksorterna medan du skär ingefäran i små bitar. Tillsätt ingefäran och de torkade kryddorna och låt svettas i pannan några minuter. Tillse att kryddorna blir rejält upphettade men inte brända.

Tillsätt köttet och låt det få lite färg. Tillsätt sedan vatten så det täcker och låt sjuda i tio minuter. Skala gärna tomaterna och hacka dem sedan grovt. Tillsätt tomaterna till pannan och låt koka ett par minuter till dess att köttet är mört och tomatbitarna mumsiga. Om du använder färsk spenat så ansa den och skär i grova bitar. Lägg spenaten i grytan och låt den bli varm före servering. Koka inte spenaten då det minskar näringsvärdet.

Smaka av med salt och eventuellt ytterligare kryddor. Hacka korianderbladen och garnera lammcurryn med dem. Servera med ett gott bröd, fluffigt basmatiris och Krösachutney.

 

Ingredienser till 4 portioner:

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 krm gurkmeja
  • en halv tsk mald kummin
  • en halv tsk garam masala
  • 2 tsk paprikapulver
  • 600 gram lammkött utan ben, skuret i kuber
  • 3 tomater
  • 250 gram färsk eller tinad hel spenat
  • salt
  • 10 färska korianderblad

Kanelbullar / kanelburgare

Lammfärs är underbar att jobba med och man kan variera den i oändlighet. Den här varianten är spännande eftersom vi i Sverige oftast ser kanel som brödkrydda och som smakhöjare på gröten.

Blanda alla ingredienser väl i en stor bunke och späd med vichyvatten så att smeten håller ihop och känns smidig. Rulla sedan kanelbullar i den storlek du vill ha dem eller gör burgare.

Stek i het panna i ca 30 sek för att få vacker stekyta sänk sedan värmen och stek färdigt på medelvarm till svag värme. Servera gärna med gult ris (saffran eller gurkmeja) och blanda i lite russin när riset är färdigkokt. Som tillbehör är det gott med riven vitkål blandat med krossad ananas.

 

Ingredienser:

  • 1 kilo grovmalen lammfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 2 tsk salt
  • 2 tst svartpeppar
  • 2 msk vitlökspulver
  • 1 msk Garam marsala (indisk kryddblandning)
  • 2 msk kanel
  • 2 tsk matolja
  • en skvätt vichyvatten

Pastasås Karl-Alfred

Barnen ville ha spagetti och köttfärssås och frysen var tom på färs av alla sorter. Och tiden knapp som vanligt, så vad göra? Improvisationsmatlagning under tidspress brukar inte så sällan leda till ett gastronomiskt lyckoskott. Så även denna gång.

Fräs lök, tag skinnet av isterbanden och smula ner dem i stekpannan ihop med löken. Stek korv och lök medan du gör bechamelsåsen.

Smält cirka 30 gr smör och rör ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 2-3 dl mjölk under omrörning så du får en slät sås. Salta och peppra efter behag och krydda lite försiktigt med riven muskot. Låt såsen koka ihop under omrörning i minst 3 minuter.

Slå såsen över isterbandsfräset, blanda ner spenaten/nässlorna och krydda eventuellt med lite färsk basilika eller någon annan favoritört. Servera med Spagetti, Gnocchi eller Farfale.

 

Ingredienser:

  • 2 lammisterband
  • 1 medelstor gul lök
  • 300 gram frusen spenat eller förvällda nässlor
  • bechamelsås (vanlig vit sås)
  • riven muskot
  • salt och peppar
  • basilika